Pers

In 2007 hebben wij ons aangemeld voor het TV-programma "Ik Vertrek" van de TROS. Tot onze verbazing zijn wij uitgekozen voor deelname en in 2008 zijn ze begonnen met de opnames. In oktober 2009 is de uitzending op TV geweest. Bekijk hier de uitzending (klik op het logo):

Het gaat ons goed !!

Na de uitzending is er al weer veel gebeurd en veranderd. Na de opnames, 1,5 jaar later, begon hier ongeveer het winterseizoen. Veel mensen kwamen hier om te genieten van de sneeuw en deden activiteiten als sneeuwscooteren, de explorer (motor met ski en aandrijfband), de sleehondentocht, skieën, langlaufen en ijsvissen. Ook zelf hebben we genoten van de echte winter, veel sneeuw en regelmatig lage temperaturen. Zelf hadden we alleen een houtgestookt fornuis om het huis warm te houden. Dit wou redelijk. Boven vroor het op de slaapkamers, maar beneden in de keuken was het goed vertoeven.  

Het zomerseizoen is een drukke periode geweest vanaf eind mei tot half september.Een mooi seizoen met veel gasten. We zijn erg tevreden hoe het afgelopen jaar gelopen is.De jacht op beren en elanden is hier nu begonnen en wij gaan nu druk aan de slag om nog een aantal dingen buiten te realiseren voordat de eerste sneeuw er weer aan komt.Momenteel zijn we druk bezig met vrienden om leidingen te leggen zodat alles straks (het toiletgebouw, 2 stuga’s en ons huis) via één houtkachel wordt warm gestookt. Verder hebben we een oude stuga die hier stond helemaal opgeknapt in de oude stijl. Deze wordt nu gebruikt voor de verhuur. 

Verder spreken we alledrie al een aardig woordje Zweeds. Ik(Nollie) ben na de uitzending de hele winter 3 dagen in de week naar school geweest alleen voor het leren van de taal. Wilco leerde het doormiddel van de buren en kennissen die we hier opgebouwd hebben en beide redden we ons nu goed. Het engels wat in het begin als hulpmiddel werd gebruikt, is nu nog maar zelden nodig. Jytte spant de kroon en spreekt al vloeiend Zweeds. Ze gaat 4 dagen in de week naar de créche en leert het zo snel en goed. Ze heeft het naar haar zin. Op de créche spelen ze heel veel buiten, ook als het regent en regelmatig gaan ze het bos in, bessen plukken, worstjes boven een vuurtje braden en ‘s winters hebben ze een klein langlauf parcour en staan er bij de buitendeur allemaal kleine skietjes op een rij, schitterend om te zien. We spreken nu Zweeds als er een Zweed in de buurt is. Zijn we met z’n drieën thuis dan wordt er Nederlands gesproken en dat gaat haar ook goed af. Dat is natuurlijk erg fijn, want via skype, mail en post kan ze zo goed contact houden met de opa’s en oma’s. 

Afgelopen februari heb ik(Nollie) mijn examens gehaald voor de Zweedse opleiding en ben ik begonnen met een vervolgstudie. Net daarna werd ik door het plaatselijke supermarktje gevraagd of ik daar af en toe kon komen werken, en dat heb ik gedaan. Goed voor m’n Zweeds en het leren kennen van de plaatselijke bewoners. Om de week werk ik nu ongeveer 3 dagen. Erg leuk om te doen en het viel afgelopen zomer goed te combineren met de gasten. Zo worden we steeds meer betrokken bij het dagelijkse leven in ons dorpje. 

Het bevalt ons erg goed en het loopt allemaal mooi. We hebben fijne buren en leren steeds meer mensen kennen. Langzaam maar zeker burgeren we helemaal in. Mede door de openheid van de mensen hier. 

Ja, we voelen ons hier thuis!!  Wilco, Nollie en Jytte